Op 17 mei organiseerde de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) de derde Netwerkdag voor ICT adviseurs. Het doel van deze dag: inspireren, participeren en samenwerken. Op deze dag gingen ongeveer 100 deelnemers met elkaar in gesprek over onderwerpen als (technologische) innovatie, AI en informatieveiligheid. In een workshop “Slimmer doen met data” hebben Martin Piller (Creq B.V.) en Eugenie van Oosterhout (Daelzicht) met de deelnemers nagedacht over kansen met data, maar ook aan welke randvoorwaarden moet zijn voldaan om hiermee aan de slag te kunnen.
De dag begon met twee plenaire sessies. De eerste sessie ging over daadkrachtig innoveren in de gehandicaptenzorg, de tweede over de inzet van AI in de de cure sector en hoe de gehandicaptenzorg hiervan kan leren. Het belang van samenwerken stond in beide sessies centraal. Samenwerking (tussen VG instellingen) kwam ook terug in de workshop. De meeste instellingen kampen met dezelfde uitdagingen: complexere zorgvragen, hoge kosten en een groeiend personeelstekort. Deze uitdagingen vragen oa om slimmere data-oplossingen dan we nu gebruiken (het ECD is in feite niet veel meer dan een tekstverwerker) en dus moet het applicatielandschap daar klaar voor zijn.
Het applicatie- en datalandschap is veelal iets dat de zorginstellingen is overkomen; elke pakketleverancier lijkt een “standaard koppeling” te hebben, maar over welke standaard hebben we het dan precies? Als we A met B integreren, moeten we er wel voor zorgen dat data uit A correct aansluit op B. Martin laat zien dat dit dikwijls niet zo is. Zelfs tussen veel gebruikte applicaties als AFAS en ONS gaat het met kostenplaatsen en OE’s soms ongemerkt niet goed: we hebben er geen grip op.
Het is zaak dat we zelf het geheel gaan sturen naar één waarheid zodat we vanuit een robuust datalandschap, slimme informatie kunnen creëren. Dat opent de weg naar meer efficiëntie en kwaliteit. Zo kunnen we pro-actief gaan werken: data uit zorgtechnologie en applicaties kunnen we laten interpreteren, en daarmee real-time dingen signaleren, voorspellen en de cliënten en medewerkers adviseren. Dat vraagt ook een verandering in het gedrag en de processen.
De deelnemers in de workshop gingen als vertegenwoordigers van verschillende GZ organisaties in het land brainstormen over wat de kansen zijn voor AI en slimme data, wat er nodig is om hier te komen en hoe we dit samen kunnen doen. Hierbij gaf Martin wat hints, die zichtbaar zijn op de foto. De bevindingen werden vervolgens in de groep besproken en dit leidde tot veel enthousiasme en het initiatief om dit projectmatig, samen met andere organisaties op te tuigen. Over één ding was de groep het in ieder geval eens: het is tijd om nou eindelijk eens te gaan doen.
Creq kijkt terug op een succesvolle en inspirerende dag en bedankt VGN en de deelnemers voor de inspirerende gesprekken en initiatieven.